MENUMENU

Congresul European al Autorităților Locale – Cracovia, 4-5 mai 2015

Institutul de Studii Estice din Varșovia a organizat în perioada 4-5 mai la Cracovia, Polonia, cel mai important Congres al Autorităților Locale din Europa.

DSC_0123 2Această manifestare a reunit peste 800 de reprezentanți ai autorităților locale și regionale, precum și reprezentanți ai Comitetului Regiunilor și Consiliului Europei.

Cracovia

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a fost reprezentată la acest congres cu comunicări în cadrul Panelelor de către Președintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Cristian Mihai ADOMNIȚEI, Președintele Raionului Glodeni, Valeriu ȚARIGRADSCHI, Președintele Raionului Ialoveni, Lilian POPESCU, și Directorul Executiv al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, Dumitru-Tudor JIJIE.

Cracovia (6)
În a doua zi a Congresului European al Autorităților Locale, Consiliul Județean Iași, în calitate de partener a organizat un Panel de discuții intitulat „Provocări ale cooperării transfrontaliere pe granița de Est a UE: oportunități comune, parteneriate puternice și amenințări comune”.

DSC_0400Tema a suscitat un interes deosebit din partea participanților din Ucraina, Moldova și Polonia.

Cracovia (4)Arkadius MULARCZYK, membru al Parlamentului Poloniei, Tadeusz SLAWECKI, secretar de stat la Ministerul Educației din Polonia, Ruslan SENCHUK, adjunctul șefului Administrației Regionale Cernăuți, Lilian POPESCU, președintele Raionului Ialoveni și Serhii TATUSIAK, președinte al Euroregiunii Nistru au avut comunicări în cadrul acestui panel.

Cracovia (1)Toți au subliniat că reforma administrativă în Ucraina și Moldova este vitală pentru eficientizarea statului și creșterea economică, iar sprijinul venit din partea Uniunii Europene, a Poloniei si a României pe această temă este de mare ajutor. Cristian Adomniței, Președintele Euroregiunii Siret Prut Nistru, a prezentat activitatea acesteia ca un exemplu de bune practici, de cooperare și dialog in regiunea noastră.

Cracovia (2)

Modelul european este un model de modernizare, nu o alegere geopolitică împotriva cuiva. Modernizarea și europenizarea sunt alegeri civilizaționale. Uniunea Europeană este practic singura opțiune concretă, reală, pentru cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei, concluzia ferma a panelului.DSC_0396

Scroll Up